Скандалът между Турция и Холандия - износ на турски национализъм в Европа?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Турция за пореден път заплаши Холандия със санкции, а Хага призова към повишена бдителност гражданите си, които пътуват към Турция. Съдът прикани и двете страни разпра да се въздържат от словесни провокации. Дипломатическата разпра се разрази след отказа на правителство на Марк Рюте турски министри да бъдат допуснати в Холандия да агитират за референдума. В Анкара холандският шарже д'афер вече трети ден дава обяснения, а пореден турски министър, този път по европейски въпроси, заплашва със санкции.

Кое породи скандала между Холандия и Турция? В студиото на "Денят започва" темата анализираха Любомир Кючуков - ръководител на Института за икономика и международни отношения, и доц. Йордан Божилов - експерт по национална сигурност и отбрана и председател на Софийски форум за сигурност.

Според Кючуков в последните години се наблюдава "процес на външнополитическа експанзия на Турция и това, което се наблюдава в момента, е нов в нея". "Това е опит да се трансферира турски национализъм на европейска територия... Европа е изправена пред избора и баланса между демократични права на събиране и национална сигурност. Очевидно преценката в конкретния случая е била, че Холандия този износ на турски национализъм на своя територия", коментира експертът.

И Турция, и Холандия са в критичен за тяхното вътрешнополитическо развитие период, добави доц. Божилов. "Холандската реакция е предизвикана от факта, че поява на турска агитация, агитация на турски лица би повлияла и на вътрешните процеси, а в Холандия утре ще има избори. Това е първата страна от Европа, която провежда избори и всички гледат накъде ще завие - дали ще отиде към по-голям национализъм

и оттам какво ще бъде влиянието върху Европа. Залогът е изключително голям, залогът е бъдещето на Европа, възможната ренационализация на Европа", допълни Божилов.