Дискриминация ли е да си на 20% олимпиец?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българският отбор, който участва на Параолимпийските игри в Рио този септември подаде сигнал в Комисията за защита от дискриминацията, заради 80% по-ниските премии, които получи в сравнение с олимпийците ни. Спортният министър Красен Кралев коментира, че няма как премиите да са еднакви, защото Олимпийските игри и Параолимпийските игри не са едно и също състезание като ранг. Историите на някои от параолимпийците ни разказа репортерът Благой Цицелков.

Параолимпиецът Ружди Ружди обяви, че ще заведе дело в Комисията за защита от дискриминация и попита дали знамето на България се е вдигтало на 20% или пък химнът ни се е изпълнил на 20%, заради неговата титла. Той попита още на 20% ли се готви, за да спечели олимпийското злато. Радостин Тодоров, треньор на Ружди Ружди, Радослав Златанов, параолимпиец и адв. Даниела Михайлова от „Инициатива за равни възможности“ бяха гости в "Денят започва".

Адв. Даниела Михайлова смята, че това е не само несправедливост, но и нарушение на закона. Според нея всякакъв вид извинение, че министърът на спорта е съобразил някаква наредба, е безпочвено. "В каквато и наредба да са определени премиите на спортистите, тя стои нормативно под Закона за защита от дискриминация, който очевидно е нарушен в случая, защото параолимпийците са поставени в по-неблагоприятна позиция в сравнение с останалите спортисти в сравнима ситуация", обясни тя. По нейно мнение дискриминацията е очевидна в случая.

Радостин Тодоров намира тази дискриминация за нещо ненормално, защото за да кажеш, че тези хора заслужават 20% от възнагражденията на олимпийците, първо трябва да си запознат с подготовката на състезателите, както и да си запознат със статута на Параолимпийските игри. Според него не е случайно, че те се провеждат след Олимпийските игри, защото морално МОК приравнява двата форума като еднакви. Той смята, че разлика между двете няма.

Радослав Златанов обясни, че за Параолимпиадата в България се е заговорило след 2012 година, след Олимпиадата в Лондон когато те са се завърнали с повече медали от олимпийците. За него това е била трета Параолимпиада, медалист е от Лондон. "Доста съм обиден на това министерство и наистина се надявам да се оправят нещата. Искаме да мислим за това, което трябва да постигнем в тези състезания напред и да представим България", каза той.