Кой ще спечели битката за баща на нацията?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Нено Димов от Института за дясна политика ДПС няма да има желание да издигне президентска кандидатура и ще го направи, само ако бъде принудена и предизвикана от ДОСТ. Социологът Юрий Асланов не вижда логика ДОСТ да издига кандидат-президентска двойка. Според него изборите ще се решат на балотаж.

„Гласовете ще се разпръснат на много посоки. Въпреки че за първи път на избори е въведена нормата задължително гласуване, която все още не е популярна сред гражданите, активността няма да бъде особено висока. Тя е по-висока в сравнение с европейски избори, но по-ниска в сравнение с парламентарни и местни“, каза Асланов.

И Димов е на мнение, че ще има балотаж. В България президентските избори винаги са се решавали на балотаж, каза той. Според него безспорният фаворит, който със сигурност ще отиде на втори тур, е Цецка Цачева. Той прогнозира тежка битка вляво. „Румен Радев ще се конкурира и с Ивайло Калфин, и с Татяна Дончева. Не трябва да забравяме, че претендент за второто място ще бъде и Красимир Каракачанов. Бих сложил и Трайчо Трайков”, заяви Нено Димов.