Доц. Димитър Димитров: ГЕРБ и ОП имат отговорност за формиране на мнозинство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 122 мандата, което е технически достатъчно, за да бъде образувано мнозинство и то да започне да функционира, пресметна в студиото на "Денят започва" доц. Димитър Димитров - политолог и специалист по изборни системи. Той обърна внимание, че "Воля" е нещо като "придатък към две възможни останали мнозинства" и подчерта: "За да се образува мнозинство, което би изключвало ГЕРБ по един или друг начин, всички останали трябва да включат в организирането на такова мнозинство. Това прави много малко вероятен такъв сценарий." Според него, ако търсим паралели в миналото, то трябва да се върнем в 2013 година.

За доц. Димитров голямата отговорност пада върху ГЕРБ и "Обединени патриоти", които имат реална възможност да формират мнозинство. "Воля" няма изразена позиция и вероятно ще е склонна да подкрепи такъв формат. "По-комфортно мнозинство рядко сме имали в този парламент", обобщи политологът.

Той отбеляза, че "ДПС няма нужда да бъде част от управляващата коалиция", защото в краткосрочен план има интерес "да получи устойчивост по линията на противопоставя ДОСТ - ДПС", "да се позабрави разговора за ДОСТ, проектът да отшуми и някак естествено да загуби инерция".