Възможна ли е епидемия от морбили

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания разговаряме за заразата от морбили и вирусите в пролетните месеци.

Във връзка със заразата от морбили, която тръгна из ромската махала "Столипиново" в Пловдив, проф. Кантарджиев поясни, че лабораторно доказаните случаи на морбили са 7, а вероятни - 10, което означава "един ограничен взрив". Всичките случаи са в тази махала - това са две млади жени и техните деца, допълни професорът. Има, за съжаление деца под 1-годишна възраст, които не са имунизирани. Иманизацията с ваксината за морбили - 3-валентна ваксина - се прави на 13-ия месец и след това на 12 години.

Що се отнася до мерките на министерството, лекарят обясни, че е сформирана координационна комисия по морбили с председател заместник-министър д-р Каменов и участието на националните специалисти по заразни заболявания и епидемиология. Комисията има задача да предложи на кабинета на министъра решения за овладяване на ситуацията. Неимунизираните по една или друга причина деца до 1 година ще трябва да бъдат имунизирани. Ще бъдат дадени съвети на локалните органи на министерството как да опазят тези деца от заразата. Местните здравни органи ще бъдат в контакт със здравните медиатори, които ще бъдат в контакт с ромската общност.

Д-р Тодор Кантарджиев посъветва младите майки в градовете, които не са имунизирали своите деца, да го направят. Тази ваксина е тривалентна - срещу морбили, срещу заушка и срещу рубеола. Той напомни, че заушката при момчета в пубертета е опасна, защото засяга тестисите и може да бъде риск за репродуктивното здраве на младия мъж. Рубеолота е много опасна за бременна жена. Ако такава жена се зарази с рубеола, увреждането на плода е много по-страшно от това при зиката.

Засега няма опасност от бързо разпространение на заразата от морбили, но риск има и затова министерството взима адекватни мерки.