Двойният стандарт при храните. Какво казват експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф.Донка Байкова подчерта, че 23 процента от изследваните храни, са се оказали с различен състав или с отклонения от нормите. Някои от тях са по-незначителни, дрруги - по-основни. Тя изрази желанието си тези стандарти да бъдат уеднаквени със Запада. Несъответствията са отдавна - например, при печивата от Италия за Великден или прри козметични средства - например, кремове, които не са евтини, а са с подменени съставки - със сентетични заместители вместо с натурални продукти. Същото е било и с перилните препарати. А сега и с храните, които са най-мощният фактор, който модулира обменните процеси в организма.

Д-р Йордан Войнов:
" Аз по принцип пазарувам само българско и то по стандарт."

Разликата в състава на продуктите е била отдавна известна и затова българските експерти са започнали да правят стандартите, но тогава България е била все още сама в тези усилия. Сега, когато имаме официални резултати и подкрепата на доста страни вв Източна Европа - Вишеградската четворка плюс Хърватия, Словения. Доктор Войнов се надява така порочната практика на двойните стандарти при храните да се преустанови.

Д-р Йордан Войнов:
"Това ме навежда на мисълта за Европа на две скорости: - първа скорост - бързата скорост с по-високото октаново число гориво и втора - бавна скорост с нискокачественото гориво".

Тези храни изглеждат пряко безопасни, но косвено не е така. Има сериозен проблем по отношение завишаването на мазнините в детските пюрета за сметка на протеините, което води до затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания.

"Нашите деца втора ръка ли са?", пита лекарят.

Експертите се обединиха около заключението, че няма никаква логика и в по-високите цени у нас. В Германия купуваш за 20 евро повече продукти, колкото у нас не може да се купи за 40 лева.

Проф. Байкова изтъкна, че 60% от заболеваемостта от социално значимите хронични незаразни болести се дължат на храните и питейните течности. Тя стои твърдо зад думите си като хуманен лекар и като специалист по диететика, "който работи не като съставител на диети, а с обменните процеси на организма".

Що се отнася до цените, проф. Байкова признава, че качествената храна не е евтина, но смята, че не може на рискови групи от населението да се предлагат, каквито и да се цените, вредни храни. Всички, макар да се нуждаем от по-малко храна заради обездвижването, "в единица храна трябва да приемаме оптимално количество биологично активни вещества" - есенциални, жизнено вавжни, които организмът не може сам да произведе.