Двойният стандарт за храните в Европейския съюз. Евродепутатът Емил Радев

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Български евродепутати питат Европейскта комисия дали планира да направи широкомащабно проучване за наличие на двони стандарти при производството на храни, козметични продукти и почистващи и перилни препарати. Емил Радев и Андрей Новаков от ЕНП /група ГЕРБ/ настоявт ЕК да предприеме мерки срещу двойните стандарти при храните като се предложат и законодателни промени.

Емил Радев отговаря на въпроса какви мерки може да предприеме ЕК, за да гарантира еднакво качество на храните в Общия пазар в ЕС. /Има ее предвид еднакво качество на храни от една и съща марка./ Според евродепутата тази тема е повдигана невежднъж от страни членки, пред ЕК и в Европейския парламент, и пред съвета на ЕС. Досега обаче от ЕК са твърдели, че няма доказателство за разлика в качеството на храните в продължение на 8-10 години, докато не са били направени изследвания в страните от Източна Европа, които са доказали, че стандартът е различен за едни и същи храни. Например, безалкохолна напитка от една марка в Източна Еврпоа има глюкозо-фруктозен сироп, а в Западна Европа - захар, или течен шоколад от една марка в една държава от ЕС има палмово масло, а в друга - няма.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ / ЕНП:

"При сега действащото законодателство важното е първо да е безопасен продуктът /да те всичките са безопасни/, важното е да е етикетиран правилно - с две думи да е описано какво съдържа вътре, но дотук. Това, че от една и съща марка се продава различно качество, на различни цени на практика не е проблем, освен според Директива №29 от 2005 г. , ако не се рекламира като едно и също качество в различните държави членки. Но оттук нататък това трябва да го преследват националните органи за защита на потребителите и много се доказва, че в друга държава членка то се продава с друг състав... Няма централизирано европейско законодателство, което да спре тези лоши практики."

По думите на Радев необходимо е да се отпуснат допълнителни средства за общоевропейско проучване на състава на храните от едни и същи марки, продавани на изток и на запад в ЕС.