Манолова: Има законова възможност за опити за кражби на земеделска земя

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Това става възможно заради пропуски в законодателството. Образно ги нарекохме „черните дупки“, които дават възможност за посегателство върху „белите петна“ в земеделието. Според българското законодателство няма проблем да бъде отдадена под наем чужда вещ. Когато става дума за земеделски земи, измамите се развиват именнно по този начин“, посочи Манолова.

Измамите се случват, като фирми измамници отдават под наем земите на земеделски собственици на свързани с тях лица и без проблем заверяват договорите пред нотариус, тъй като той не проверява съдържанието на акта. След това ги вписват в службите по вписвания, където удобно е отпаднало искането за скица, в която е посочен истинският собственик. И финално този договор отива в Общинската земеделска служба, където наемодателят и наемателят го вписват. По този начин истинският собственик в крайна сметка не се води ползвател и спокойно може да се получи така, че той да обработва земята, а друг да взима евросубсидията и различните форми на подпомагане. А това е скандално, защото това са законови възможности, които водят до брутално нарушение на основно конституционно право - правото на собственост.

Манолова обяви, че последният пробив в закона е извършен в последните дни на предното Народно събрание, в което се гласува отпадане на изискването да се представя скица пред Службата по вписванията.

„Изготвих законодателни промени с моя екип, които бяха съставени в тясна връзка с експерти от Министерството на земеделието. Те имат своята готовност да обявят тези промени за обществено обсъждане и да започне законодателната процедура, но това би отнело много време. За това се наложи днес да свикам дискусия, в която ще участват засегнатите страни, Службата по вписванията, Нотариалната камара, Земеделските служби, Министерството на земеделието и народни представители от земеделската комисия“, каза още тя.