Весела Чернева: Северна Корея желае да раздели САЩ от своите партньори

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Меренето на такива опити става по магнитуда на труса, който той произвежда. Този път опитът е произвел 16 пъти по-силен трус, отколкото при последния, така че специалисти смятат, макар че не са сигурни, че е възможно това да е успешен опит, допълни тя.

"Досега Северна Корея се опитваше да демонстрира, че има ядрено оръжие, но беше ясно, че тя не може да произведе толкова малко и същевременно ефективно количество, което да бъде монтирано на балистична ракета. Изглежда, че вече е съвсем близо до това, а може би дори има тази способност", каза Чернева.

"Северна Корея е много изолирана държава, за която ако някой каже, че нещо знае наистина, със сигурност не казва истината”, отбеляза бившият говорител на Министерството на външните работи.

По думите й има три основни версии за това какво причинява тактиката на Северна Корея. Тя смята, че вътрешната репресия може да бъде поддържана само с много силен антагонизиращ останалия свят проект, какъвто е производството на ядрено оръжие и че Северна Корея желае да раздели САЩ от своите партньори в региона. Третото четене е желанието на севернокорейския ръководител да блесне като световен лидер.

Според нея преговори на този етап не може да има. Никой не желае да преговаря със севернокорейското ръководство. Китай и Русия държат ключа към повече санкции в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Но до промяна на режима на санкции не се е стигнало.