Екрем Имамоглу печели изборите за кмет на Истанбул

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу спечели убедително местните избори в Истанбул с 54% подкрепа. За кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм гласуваха 45% от жителите на Истанбул. За втори път в рамките на два месеца президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието губят най-големият и важен град на Турция, след като през март анулираха резултатите. Празненствата по улиците на Истанбул продължиха да малките часове на нощта.

Професор Владимир Чуков: Нещо ново се случи в Турция. Ако самият резултат беше очакван, едва ли някой е очаквал такава огромна разлика. Около половин милион допълнителни гласа получи Екрем Имамоглу като, според мен, повече от половината са кюрдите. Ето там е огромната електорална грешка на управляващата партия.

По улиците на Истанбул празнувах цяла нощ победата на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Празнуваха и кюрдите, които осигуриха победата му, така както през месец март. Именно кюрдите не издигнаха свои кметове и гласуваха твърдо за опозицията.

На победния митинг пред десетки хиляди свои привърженици Екрем Имамоглу се обърна към президент Ердоган и обяви: отваря се нова страница за Истанбул.

Веднага след победата Екрем Имамоглу каза, че иска да си сътрудничи с президента Ердоган за работата, която иска да свърши в Истанбул. Мисля, че това е добро послание. Сега президентът трябва да сътрудничи, защото е президент на всички.

Загубата на Истанбул, обаче, е тежък политически удар за президента Ердоган, защото освен този, партията на президента загуби и всички големи градове в Турция.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад