Неизплатени възнаграждения по европроект

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектът, по който са работили учителите от двете училища се нарича „Образователна интеграция – право с дългосрочен ефект” и се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Той е спечелен от русенската фондация „Европейски център за медиация и арбитраж” с председател Елена Славова, която от своя страна е наела учителите за изпълнение на дейностите. Как се стигна до този финансов проблем, ще разберем от самите участници в проекта. Анелия Йорданова от училище "В.Левски", която е експерт административни дейности по проекта разказа повече за проблема.

Нашият екип се свърза с председателя на фондацията Елена Славова и я покани да участва в разговора ни тази сутрин, но тя предпочете да представи позицията си по телефона.

Елена Славова, председател на Фондация „Европейски център за медиация и арбитраж”: Аз ги разбирам и по никакъв начин не съм избягвала плащането, защото това са парите на тези хора, които са работили. И винаги съм казвала, че след като ни бъдат възстановени сумите от Оперативната програма, тутакси те ще бъдат преведени на дамите и господата, които са работили по проекта. Всички знаем, че има закъснение по оперативните програми. В срок сме подавали отчетните документи. Междувременно съм подала нов отчет, който е финалният. Те ни се застъпват нещата. Просто седим и чакаме. НАП в случая сме се договорили с тях в момента, в който постъпят парите, при тях ще влязат сумите за осигуровките.

Екипът ни поиска информация по казуса и от Агенцията към Министерството на образованието и науката, която координира европроектите по оперативната програма. Ето какво ни отговориха:

При изпълнение на един проект, за да бъде извършено плащане към който и да е бенефициент по програмата, е необходимо да бъдат предоставени доказателства за извършените разходи в съответствие с правилата и процедурите. Тези разходи следва да са допустими, действително направени и разплатени, за да бъдат възстановени от Управляващия орган на съответния бенефициент. На 10.03.2019 г. Фондация „Европейски център по медиация и арбитраж“ подава заключителен пакет отчетни документи към Управляващия орган. В него обаче липсват документи за реално извършени разходи за възнаграждения на учителите от двете училища партньори - ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Борово и СУ „Васил Левски, гр. Русе. Поради тази причина заключителният отчет е отхвърлен от страна на Управляващия орган на Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж.

В резултат на регистрирани сигнали за нередност всички плащания от страна на Управляващия орган към бенефициента Фондация „Европейски център по медиация и арбитраж“ са преустановени. Във връзка с тези сигнали за нередност и заради съмнения за измама от страна на бенефициента Фондация „Европейски център по медиация и арбитраж“ при изпълнение на проект „Образователна интеграция - право с дългосрочен ефект“, Управляващият орган е подал сигнал до прокуратурата на 5 април 2019 г.

От всичко, казано дотук, стана ясно, че фондацията в лицето на Елена Славова е трябвало първо да изплати възнагражденията на учителите, а след това да чака възстановяването на разходите от управляващия орган, но това не се е случило. Прокуратурата е сезирана, а потърпевшите учители от своя страна също ще изпратят сигнал. Ние ще следим развитието на проблема.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад