Експерти: Mинималната заплата по отрасли е стара идея

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нейков подчерта, че синдикализацията намалява през годините, има много сектори, в които няма синдикати и няма кой да води преговорите за заплати и тогава излиза необходимостта от националната минимална заплата.

Иван Нейков: Вече трета година стана, откакто сме ратифицирали Конвенция 131 на МОТ, която показва как точно да бъде определяна минималната работна заплата. Ние сме я ратифицирали и не я прилагаме.

И поясни, че не сме създали механизъм за национална минимална заплата, а говорим за създаването на такива в редица сектори.

В крайна сметка към какво се стремим - стремим се българската икономика, която е догонваща и се надяваме да постигне растеж. При растеж да вдигаме минималната заплата, но когато имаме криза, когато имаме шок на пазара на труда, както беше 2008-9, както е сега, не искаме точно сега да вдигнем административно заплатите, така че бизнесът да си каже: "Ми то по-добре да уволняваме хора", коментира Лъчезар Богданов.

Договарянето за плащането на болничните е важен за финансовата стабилност на НОИ, защото тя не е добра и ако не е републиканският бюджет НОИ няма да може да си изпълни функциите, предупреди Иван Нейков.

Какво още казаха експертите вижте във видеото.