Не се съгласявайте уговореното в договора да е по-ниско от получаваното от вас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните десетина години "Главна инспекция по труда" предприема специални мерки в изпълнение на приоритета си срещу недекларирания труд изобщо. Строителството е един от секторите, които е носител на най-много случаи на недеклариран труд. 25 до 30% на случаите на работа без договор са установени именно там.

"Това, което нашите проверки установяваха в периода на COVID кризата, не ни изненада с нищо", каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на ИА "Главна инспекция по труда" инж. Румяна Михайлова.

Проверките при строителството са целогодишни. Отговорността за безопасността е изцяло на работодателя. Инж. Михайлова отбеляза, че условията на труд по обектите се подобряват. Все още трябва да бъдат подготвени работниците за това какво обхващат преките им задължения. На първо място по важност остава контрола по безопасността на работодателя.

В 99% от случаите трудовите злополуки са предотвратими, отбеляза инж. Михайлова.

Вече стартираха проверките по морските курорти. Старта на кампанията обикновено е съпроводен с увеличаващ се за кратко време брой на регистрираните трудови договори. В последствие проверките установяват сериозни като брой и тежест нарушения.

На първо място проблем е продължителността на работния ден. Не спазената междудневна почивка е грубо нарушение на трудовото законодателство. Извънредният труд се изплаща на минимална работна заплата.

При приключване на трудовата дейност, работодателите "забравят" за платят последната работна заплата. Не се съгласявайте уговореното в договора да е по-ниско от получаваното от вас, предупреди Михайлова.