Експерти по бедствията от цял свят се обучават в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Оценка на ситуацията, среща със засегнатите хора, призив за събиране на средства за хуманитарна помощ. Това са първите три стъпки, които Червеният кръст предприема при бедствена ситуация във всяка точка на света. Като тази в Мозамбик. След опустошителния цинклон над 1000 са случаите на заболелите от холера в пострадалия град Бейра. Болестта взе и първата си жертва.

Алберто Монгуци - координатор по бедствия на Зона Европа: Например сега в Мозамбик правим полева болница. Това е много скъпо. Разбира се, има организации и правителства по света, които помагат, но за да придобиете представа, мога да кажа, че разпъването на болница на полето струва 1 милион евро. Имаме нужда от тези пари, за да осигурим медицинска помощ на хората, които са засегнати от бедствието в Мозамбик.

За съжаление ние сме организация, която е доброволческа и без да събираме пари не можем да помагаме.

Последната мисия, в която координатора по бедствия Алберто Монгуци участва е в Панама.

Алберто Монгуци - координатор по бедствия на Зона Европа: Заради хуманитарната ситуацията във Венецуела, там се подготвят да влязат в случай, че е възможно и да осигурят хуманитарна помощ.
БНТ: Каква е ситуацията там в момента?
- Има много хора, които живеят под линията на бедност заради политическата и икономическата криза. Много хора гладуват.

Според експерта не може да се предвиди дали и къде може да има мигрантска криза, но всяка държава трябва да е готова за това.

Алберто Монгуци - координатор по бедствия на Зона Европа: Със сигурност мигрантската криза, бежанската вълна по света е сериозен проблем. Има 65 милиона бежанци и мигранти по целия свят. Това ще е проблем и в бъдеще.
БНТ: Защо избрахте тази работа?
- Започнах като доброволец.

Работата ме прави щастлив, защото мога да помогна на хора, които са пострадали при бедствие. Това е начин на живот, не е било избор. Може би работата ме избра.

БНТ: Всички казват, че сте много висок. Това пречи или Ви помага?
- Когато си висок и говориш с пострадалите, трябва да си седнал, защото физическото надмощие плаши хората при бедствие. Това е едно от предизвикателствата, които имам по време на операциите, защото повечето хора по света не са високи два метра.

Алберто Монгуци е сред експертите, пристигнали в България, за да обучат колегите си от 24 национални дружества как да разпределят събраните за пострадалите средства. Нова практика е след оказване на първоначална помощ да се раздават ваучери.

Ясен Сливенски - директор на дирекция "Мениджмънт на бедствията", БЧК: На база на опита след 2005г. - цунамито в Индонезия се видя, че освен традиционните начини на подпомагане с хранителни и нехранителни стоки, подпомагането с ваучери и с различни методи на парични средства, било то с предплатени карти, е много ефективно.

След като им е оказана първоначалната подкрепа в първия момент на бедствието. След като имат подслон, те могат сами да преценят за какво да използват средствата, т.е. по този начин предотвратяваме раздаването на неща, които няма да ни бъдат необходими или пък един пример от моите мисии. В рамките на две седмици десет пъти да получат паста и четки за зъби.

През май експерти по бедствията ще се съберат отново в София, за да проведат реално полево обучение за доброволци.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад