Инициатива за закупуване на модерна техника за контрол на диабета при деца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лайнс клуб - Видин започва своята кампания още в края на миналата година, когато на благотворителния коледен бал събира 35 хиляди лева. С тези средства се поставя началото на мащабната инициатива – да се съберат пари да се купят сензори и трансмитери за българските деца, болни за диабет. Това е модерна техника за контрол на кръвната захар, за която Здравната каса не плаща, а особено при децата е най-добрият начин да се следят нивата й. Разказват Даниела Василева и операторът Николай Лазаров.

Д-р Дарина Михайлова: Детската възраст е изключително активна, а Първи тип диабет е с много големи колебания в кръвната захар. Затова това е чудесна възможност едно дете да живее един пълноценен живот и в същото време да не се допуска клиничната изява на много висока кръвна захар или на хипогликемия.

Това казва и Тошо Тошев. Момчето е с диагноза диабет. От няколко месеца вече е с трансмитер и казва, че той е улеснил живота му.

Тошо Тошев: Сега имам много по-добър контрол, докато преди това нямаше как да видя във всеки един момент колко ми е захарта. Докато сега на 5 минути имам данните. Преди нямах това удобство. Трябваше само сутрин, обед, вечер или ако ми прилошее – отделно мерене. Много по-удобно, защото има аларми, може да се легне да си спи човек спокойно. Докато с глюкомер трябва да ставаш 2-3 пъти през нощта, за да се мериш.

Пет Лайънс клубове и 22 общини в страната са подкрепили идеята. В Русе кампанията събра стотици хора, които измериха безплатно нивото на кръвната си захар и дариха пари за каузата. Един от тези, които си направиха профилактично убождане беше Петьо Петров.

Петьо Петров: Имам много приятели, болни от диабет, така че трябва да се правят... и да внимаваме какво ядем.

Всъщност това е целта на кампанията – да се говори повече за диабета и повече хора, а от там – и институциите, да разберат необходимостта от това да се помогне на децата.

Мартин Петров – секретар на Лайънс клуб: Убедени сме, че една човешка кампания, насочена към това да изтрием сълзите от очите на майките, да дадем шанс на тези над 2000 деца да бъдат здрави и пълноценни и да сбъднат мечтите си, ще стигне сърцето на много хора и с малко дарение от 1 лев ние ще можем да съберем по-голяма сума, с която, за да бъдат закупени тези сензори, които да внесем в България, да подарим на децата и респективно да се опитаме да убедим касата да започне реимбурсация на тези сензори, с което ще решим проблем с години напред за всички деца.

Днес диабетни патрули, освен в Гюргево, по обяд ще има и в Тутракан и Силистра, където всеки ще може безплатно да провери нивото на кръвната си захар. Както и да помогне на кампанията. А тя няма да приключи с края на похода на 6 април, ще продължи и след това, докато не се съберат достатъчно средства за сензори и трансмитери за българските деца.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад