Елена Йончева: Корупцията вече се превръща в житейска норма

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя посочи, че България има проблем с насилието над жените, а прокуратурата и полицията не успяват да се справят с този проблем.

В същото време в конвенцията има една дума - "gender", която според политици и анализатори е дума хамелеон. И оттам идва самото разединение – както сред експертите, така и сред обществото. Какво означава "gender" – пол, социален пол.

„Самата интерпретация на конвенцията в тази посока е доста спорна. Това, което не се обсъжда, е този придружителен документ към конвенцията, който обяснява спецификите на всеки момент от нея. Другото, с което обществото не е запознато, включително и политиците, е как тази конвенция ще промени нашето законодателство. Не може да бъде подписана една конвенция, докато не се даде отговор на всички тези въпроси", обясни Йончева.

По думите ѝ целта на вота на недоверие за корупция е в обществото да започнат да се изнасят факти, да се говори за случващото се, да се правят разследвания.

„Корупцията вече се превръща в житейска норма. Масово се купуват дипломи, шофьорски книжки. Корупцията стигна и в детските градини. Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе. Феодализират се цели общини, създава се един определен кръг, който обсебва целия финансов ресурс, който печели всички обществени поръчки“, заяви Йончева.

Като примери тя даде санирането и оградата ни с Турция. Народният представител обясни, че е внесен и сигнал в прокуратурата за случая с оградата ни с Турция. Йончева каза също, че няма нищо против Делян Добрев, но е против схемата, създадена в Хасково.