Цвета Караянчева: Мотивите към вота на недоверие не бяха много сериозни

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Един типичен дебат, който няма да доведе до никъде, защото ако имаш някакъв сигнал за корупция - не да го развяваш по медиите, а да го дадеш на прокуратурата и когато има съответните данни, доказателства, те ще предприемат съответните действия и тогава може би ще има ефект всичко това", отбеляза председателят на Народното събрание.


По отношение езика, използван от депутатите в дебата, при който премиерът беше наречен страхливец, а Корнелия Нинова беше сравнена с Анита Мейзер, Цвета Караянчева коментира, че народните представители не винаги използват език, с който трябва да се гордеят и тя неведнъж е казвала, че заради поведението им рейтингът на парламента е нисък. "Залита се в личностни нападки, без да се говори за политика", заяви тя.

Караянчева открои изказването на Томислав Дончев по време на дебата като добронамерено. И подчерта, че е малко несериозно партия като БСП да говори за борба с корупцията, след като няма в програмата си такава тема. Корупция има и ние никога не сме го отричали, каза тя.

"В борбата с корупцията трябва да се ангажират не само институциите, трябва да се ангажира и обществото, трябва всеки един гражданин да проявява нетърпимост към корупцията", категорична беше Караянчева.

В студиото председателят на Народното събрание коментира и инициираното от нея общественото обсъждане за Истанбулската конвенция. Дебатът вчера е показал много различни мнения - имаше много твърдо "за" и много твърдо "против", отбеляза Цвета Караянчева.

"Тези, които бяха твърдо против, казаха, че се притесняват за изконните традиционни ценности, че тази конвенция няма да донесе до нищо кой знае какво, тъй като са приемани и други конвенции, които съответно не са довели до запазване правата на малцинствата. На другия полярен пояс казаха, че трябва да се приеме, защото не може да се позволи да се посяга на жени и деца", коментира председателят на Народното събрание.

Вижте цялото интервю във видеото.