Емил Хърсев​: България няма проблем с валутния курс от 20 години насам

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Правителството и ПИБ изиграха успешно този тест", подчерта Емил Хърсев. Обясни още, че това действие е било извършено чрез Българската банка за развитие, тъй като тя е не само инструмент за такъв вид подпомагане, но именно това е една от целите, заради които е създадена.

Финансовият експерт беше категоричен, че финансовата система на страната ни е стабилна. Има валутна стабилност, както и стабилен икономически растеж. България отговаря на всичките условия за присъединяване към ERM2 и дори в това отношение превъзхожда други европейски страни, е мнението на Хърсев.

Финансистът изтъкна, че правителството на България прави всичко необходимо и предприема правилни стъпки към "чакалнята" на еврозоната. Известни проблеми обаче се създават от ЕЦБ, която всяка година поставя различни изисквания за промяна в законодателството. Това поставя пречки за бързото ни присъединяване към механизма ERM2.

"Отдавна сме изпълнили всички условия и присъединяването трябва да бъде задействано", настоя Хърсев и добави, че пребиваването ни там може да продължи неясно колко дълго.

Какво още каза доц. Хърсев вижте във видеооткъса.