Хр. Проданов, БСП: Ще има общ вътрешнопартиен избор на 12 септември

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Христо Проданов отхвърли твърденията за бламиране на Корнелия Нинова по три въпроса по време на пленума.

"Борбата на Корнелия Нинова / тя с това беше избрана първия път за председател / беше наистина да има един общ вътрешнопартиен избор, при който всеки един член на партията да може да посочи своя лидер. Ако някой бъде бламиран като бъде отменен вътрешно-партийният избор, то това са всичките членове на БСП, защото по този начин им се отнема думата за това кой да бъде техният председател. Тук не можем да говорим за бламиране."

Проданов обясни, че предложенията, които са били отхвърлени, всъщност не са били на Нинова, а са били приети на подписка във връзка с корона кризата и невъзможността да се провеждат събирания. Тогава Изпълнителното бюро е решило да определи 26 септември като дата за вътрешно-партийния избор. След това е била събрана подписка от половината членове на НС в подкрепа на това предложение. Поради възникналото напрежение относно начина за подкрепа на подписка, в събота Нинова е решила да постави предложението на присъствено гласуване. След дискусия и други предложения за дати е било взето решение за 12 септември като по-добър вариант във връзка с неяснотите около евентуална втора вълна на коронавируса.

Според социалиста тази дата е напълно реалистична с оглед на подготовката на кандидатите. Не може да се говори за печеливши и за губещи. Важното е, че общ вътрешно-партиен избор ще има и членовете ще определят кой да бъде техният лидер, категоричен беше Проданов.