Околийски: Неразпространението на COVID-19 зависи от всеки един от нас

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наблюдавахме едни задружни и осмислени мерки доста дълго време във връзка с пандемията от коронавирус. Това, което наблюдаваме сега, го приемаме с известна доза тревога, защото подобно разхлабване на мерките би могло да бъде в един контекст на общество и хора, които продължават да упражняват протективно поведение. Това заяви за "Още от деня" доц. Михаил Околийски, СЗО.

По думите му увеличеното ниво на новозаразили се през последните дни отразява тенденции на клъстерно разпространение на вируса сред хора, които за много кратко време са били заразени.

Доц. Михаил Околийски, СЗО: Новият термин, който използва и СЗО, е втори пик, а не втора вълна. Този втори пик се наблюдава в доста страни по света.

Той посочи, че в столицата на Китай - Пекин, е въведено военно положение, за да се спре разпространението на вируса в това ново огнище. В момента световната пандемия е съсредоточена в Бразилия и в Латинска Америка, където са доказани 75% от новите случаи. САЩ също будят голяма тревога, открои той.

Околийски напомни, че от самото начало СЗО предупреждава за големите щети, до които може да се стигне за много кратко време в страните със слабо развити и недобре финансирани здравни системи като тези в Близкия Изток и Северна Африка.

Доц. Околийски изрази надежда, че пикът на повишена заболеваемост в България ще бъде временен. Такова заявление има от хората, които работят на терен в тези клъстери, уверяват, че се справят със ситуацията там. Околийски подчерта, че неразпространението на вируса зависи от отговорността на всеки един от нас.

Доц. Михаил Околийски, СЗО: Сега е моментът да се вгледаме в себе си и да се научим да упражняваме тази скромност, на която се научихме през месеците на изолация. Да изведем някакъв смисъл от тази физическа изолация от началото и да станем по-добри като хора, по-усъвършенствани като личности, а не стремглаво да се върнем към старите си практики отпреди това.

По отношение на перспективите за откриването на ваксина, Околийски подчерта, че СЗО полага усилия "това научно откривателство да не се превърне в състезание". Затова беше създаден Пакт за солидарност, в който участват повечето страни по света. Целта е всяка страна да има равен достъп до ваксина.

Какво още каза доц. Михаил Околийски - вижте във видеото.