Евгени Диков: Няма регламент за работата на следователите от НСлС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Следствието е в клинична смърт и това се доказа от анализ на специалисти и външни експерти, заяви в "Денят започва" новият шеф на НСлС Евгени Диков. Според него това е факт от 6-7 години - откакто е приет новият наказателен кодекс и няма категорично регламентиране на видовете дела, по които да работят следователите от НСлС.

Промяна в системата може да на стъпи според Диков само ако се създадат обективни критерии, които да бъдат задължителни за окръжните прокурори - в кои точно определени случаи делата да се възлагат на следователи.

"На първо място - и това е предвидено в плана за действие на Прокуратурата, одобрен от ВСС, трябва да се разработят обективни критерии, които да посочат кои дела би следвало да се възложат на следователи. На практика в следствените отдели към Окръжните прокуратури се възлагат дела по преценка на окръжния прокурор. В случай, че той има някакво отношение към определен следовател или самия ръководител на следствения отдел - просто не се възлагат дела", обясни директорът на Следствието.

Евгени Диков е кандидат за директор на Националното следствие за втори път. Според него различното е, че предишният път колегите му са заложили на по-опитният Бойко Найденов. Тогава самият Диков не е имал административен опит, който е придобил през последните 7 месеца като изпълняващ функцията на административен ръководител на най-голямата прокуратура - Софийска градска прокуратура.

До ден два приключва ревизия на НСлС, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, стана ясно от думите на Диков. Проверката е установила, че има доста неравномерно разпределение на делата между отделните следователи, включително и в един отдел - един получава 15 дела, а друг 1 за година. Това според него се получава от несъвършенствата на самата система лоу чойс за разпределение на делата.

Цялото предаване можете да видите ТУК.