Коледният дух на Гърция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Време за изпращането на картички, подбирането на подаръци за любими хора и провеждането на тържества. Така накратко можем да опишем предколедната треска, която е обзела всички.

Екипът на „Денят започва“ се озова на едно по-различно парти – и то в центъра на София, което ни пренесе в южната ни съседка и коледния дух там. Децата от Гръцкото училище в столицата отбелязаха предстоящия празник.

„Каланда“ са традиционните детски коледни песни в Гърция. Малчуганите в южната ни съседка, по стара традиция, излизат да ги пеят рано сутрин на Бъдни вечер, обикаляйки от къща на къща, а стопаните ги черпят с различни лакомства.

През последните години гръцката общност в България се увеличава. Така и все повече деца между 6 и 14 години съхраняват езика и традициите на прадедите си в Гръцкото училище в София, което функционира от 12 години. Попадайки на училищното му тържество за Рождество, решаваме да се поинтересуваме от това как се празнува светлият християнски празник в южната ни съседка и различава ли се с нещо от традициите в България.

„В общи линии имаме същите обичаи и традиции за Коледните празници. Както и в България, така и в Гърция това е семеен празник. На Бъдни вечер традицията е цялото семейство да се събира вкъщи. На самото Рождество нещата се променят. Имен ден имат много хора и така на 25 декември излизаме по заведения, забавляваме се по партита на именниците Христос и Христина“, разказва Танос Пападопулос, ръководител на Гръцкото училище в София.

Разбира се, както и у нас, малчуганите в Гърция се радват най-много на духа на празника, подаръците и празненствата, което си пролича и от тържеството на Гръцкото училище в София.

Сериозна разлика между България и Гърция се оказва украсата.

„Оригиналният гръцки обичай за Коледа е да се украсява кораб. И това е обяснимо, тъй като Гърция е толкова свързана с морето, заобиколена от море и с толкова много хора, които работят като моряци. През последните десетилетия, обаче, в гръцкия бит навлиза все повече традицията на украсяването на коледно дръвче. Реално все повече то измества традиционния украсен Коледен кораб“, пояснява Танос Пападопулос.

Поинтересувахме се и от традиционнната Коледната трапеза, за която г-н Пападопулос разказва: „Коледната трапеза в Гърция се различава от регион на регион. В Северна Гърция, която граничи с България, традиционно се приготвя „гуронопуло“ – или печено прасе с целина. Както и сърми. Ако се намирате в Атина е по-вероятно на Коледната трапеза да видите печена пуйка. Наистина зависи много от региона, в който се намирате в Гърция. По-скоро традиционни на Коледната трапеза са сладкишите – меломакарона и курабиедес. Няма как да не ви почерпят с тях за Коледа.“

Курабиедес, или курабийките се различават от българските. Гръцките се приготвят от брашно, масло и са поръсени обилно с пудра захар. В тези топящи се в устата кръгли курабийки се слагат и бадеми.

Името на меломакарона идва от думата мели, което означава мед. Тестото за сладките е маслено и след като се изпекат стават доста пухкави и ронливи. Но кулминацията идва, когато се потопят в сироп от захар, мед и канела. Сладките се оставят да покиснат в сиропа известно време. Така се напояват добре и освен изключително приятния вкус, по този начин се запазват с месеци.

Ако попаднете в Гърция на Коледните празници, може да се насладите на многобройните концерти, представления и мероприятия, които се организират на открито.

А ако имате късмет, може да попаднете и на снежна Коледа в иначе слънчева и топла Гърция.

Автор: Мерим Тенев, Иван Андонов

Цялото предаване можете да видите ТУК.