Европа на популистите – коментар на Иван Кръстев

Предаване: Панорама, 30.05.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това бяха едни европейски избори, които трябваше да накарат хората да се заинтересуват повече от европейския проект. Очакваше се, че поради факта, че има икономическа криза, че има ръст на популистки и антиевропейски партии, че един от водещите кандидати на едно от големите политически семейства ще стане президент на Европейската комисия, хората масово ще излязат и ще гласуват. Това не се случи, коментира в интервю за „Панорама” политологът Иван Кръстев.

Една трета от гласовете отидоха за антиевропейски или по-скоро евроскептични партии. Но истината е, че тези гласове също се разпиляха в различни посоки. На юг, където икономическата криза засегна страни като Италия, Испания и Португалия, хората по-скоро започнаха да търсят изход наляво, в част от Северна Европа – по-скоро изход надясно. Така че от тази гледна точка знаем, че Европа такава, каквато я познавахме, вече не съществува. Но как ще изглежда нова Европа според мен е много трудно да се каже след тези избори, обясни Кръстев.

Всички тези руски елити, които в момента толкова силно атакуват Европа, всички техни деца са в същите тези европейски училища. Изведнъж се оказва, че за тях големият проблем е именно общуването със собствените им деца, констатира той. Не е просто разделението между Русия и Европа или вътре в Европа, става дума за едно много силно поколенческо деление, смята политологът. 60 % от европейците в момента мислят, че техните деца ще имат живот по-лош от техния.

Изход винаги има. Политическата криза не се разреши, а по-скоро се задълбочи след изборите. По този начин политологът Иван Кръстев коментира дали има изход от кризата в България. Според него между парламентарното мнозинство и обществото има пропаст.

Съдбата на правителството ще бъде решена от ДПС, обясни още политологът в ефира на БНТ. Според него движението ще вземе решение, след като види и прецени какво ще спечели и какво загуби. В резултат от последните събития БСП се е превърнал в по-малкия партньор в коалицията.