Пейзажът след битката

Предаване: Панорама, 30.05.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Седмицата продължава да ни залива с новини - избори, преференции, вот на недоверие и все по-очертаваща се възможност за предсрочни избори, както, разбира се, и ремонт на кабинета. Това е онзи странен политически момент, в който всички възможности са отворени и само експертите на терена тълкуват смело, политиците изчакват. В студиото на "Панорама" на гости бяха проф. Михаил Константинов и социологът Живко Георгиев.

Според проф. Константинов предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото резултатът от евровота е катастрофа за БСП или успех за ГЕРБ. Ще има нови избори и нов парламент и кабинет, ако тези структури престанат да работят в момента, каза той. Негово лично убеждение е, че ще има избори през есента, заради блокаж в работата на правителството. Резултатите от туко-що отминалия евровот могат да се тълкуват в посока на това, че на предсрочните избори кой знае какви резултати няма да има, смята професорът. "Суверенът е добре да запомни едно нещо, което стана кристално ясно последната година. Първо изборите са нещо, което дава мандат четири годишен за управление на спечелилите", каза той. Проф. Константинов определи като евентуална дата на предсрочни избори 12 октомври. Той каза, че Бойко Борисов в момента има един естествен съюзник - Реформаторският блок.

Безспорно са много възможни предсрочни парламентарни избори, но ако предстоят още три години, през които могат да се случат, каза Георгиев. Според него правителството и парламентът биха приключили мандата си, ако се случат някои от необходимите предпоставки, но докато има парламентарна подкрепа, сегашното правителство ще съществува. "Ако вярвах, че изборите имат власт да променят към по-добро винаги, щях да кажа: "да по-добре е да има предсрочни избори". Нищо в развитието на политическите процеси през последните години у нас не ме кара да вярвам, че изборите водят от зло към добро", каза Гергиев. Колкото и да е реална възможността за предсрочни избори, толкова е и възможността парламентът да заработи по-добре, смята той. По негово мнение изцяло във властта на управляващите е да преценят какво могат да направят в рамките на мандата си.