Европейски ден на шоколада

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес, на 07 юли е Европейският ден на шоколада.

Шоколадовият празник за Европа и изборът на датата 07 юли, са вдъхновени от доставката на първата партида шоколад от Америка в Испания. В историята какаовите зърна са се използвали от обредно средство до разменна валута. Необработеният какаов продукт има горчив вкус и първоначално се е консумирал така, докато през 1842 г. Джон Кадбъри не приготвил първия твърд шоколад. В чест на сладкото явления искаме да почерпим зрителите си с един прекрасен десерт.

Ивайло Петков: "Десертът се казва шоколадов бонбон с изомалт. Въпросът е какво е аджаба шоколад - едно какаово семе, което ферментира преди 3 000 години и го откриват във ферментация с вода, как ферментира какаото и след което ферментира то си образува една какаова маса. Какаовата маса всъщност се нарича разтопен шоколад. Ние сме направили тук част от какаово масло. Това е едно какаово масло, какаови зехтини с какао, какаови зърна стрити, ферментирали и вече направени на блок."

Десертът пред очите ни завърши своя вид, беше много вкусен. И да, истина е - шоколадът наистина повишава настроението.

Шоколадът, когато се приема в разумни мерки, има много благотворно влияние над организма. Ежедневната и умерена употреба ни предпазва от инфаркт и инсулт. Повишава настроението, потентността, а някои казват дори, че едно парченце шоколад на ден, се развнява на половинчасова тренировка.

Ивайло Петков: "Ние ще направим един малък красив бонбон. Рецептата е елементарна - малко какао на прах, малко масло, съвсем малко, малко сметана, след което се стабилизира в хладилника. Към нея ще прибавим пресни плодове - сезонни. Денис направи този ганаж, този е с голямо съдържание на какао, т.е. малко по-твърд. Сега в момента ще влезе в шоиков фризер, за да може да стегне и след това ще го глазираме в какаово - млечен, по-млечния."

Разликата между натуралния и млечния шоколад е в процентната чистота на какаото. А колкото по-наситен е той, толкова по-съсредоточени са химикалите, които са известни като флаваноли. Тяхното полезно действие разширява кръвоносните съдове в тялото и улеснява преминаването на кръв през тях, също така понижават и налягането.

Денис Ников: "Белият шоколад не съществува. Той е само мит. Защо - може да ви каже шеф Петков."

Ивайло Петков: "Няма бял шоколад, тъй като няма какаова маса и какаовата маса е възможността на човек да гради. Колкото повече иска да му е горчив, използва черен шоколад."

Шеф Петков ни препоръча да комбинираме шоколада с кокос, портокал, малина и да аранжираме шоколада със сезонни плодове. Разбрахме всичко освен как се прави аеро шоколада.

Денис Ников: "Можем за аеро шоколада да кажем."

Ивайло Петков: "Аеро шоколадът се прави като се сложи газирана вода. Шегуваме се. Всъщност всичко трябва да е в норми и в нормални малки баланси. Прекаляването във всяка една система и схема вреди, така че употребявайте шоколад в нормални количества."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад