Европейският парламент и напускането на Великобритания

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

15 дни и една година остават до момента, в който Великобритания ще престане да е част от Европейския съюз. Точно в полунощ на 29 март 2019 година британското еврочленство ще е затворена страница. Но не съвсем. Ще остане една последна глава, наречена преходен период - до края на 2020 година. Тогава най-просто казано Великобритания ще има задължения, но няма да има права в общността.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Да бъдеш член на Европейския съюз не е същото като да бъдеш извън Европейския съюз.

Европейският парламент има ключова роля в процеса на напускането. Преговорите се водят между Европейската комисия и британското правителство, но споразумението за напускане трябва да бъде гласувано и одобрено от евродепутатите. Парламентът следи хода на преговорите във всички аспекти, от една страна - договарянето на условията за преходния период и от друга - втората фаза на преговорите - за времето, когато Великобритания вече няма да е член на Евросъюза. На вчерашното си заседание в Страсбург евродепутатите дискутираха бъдещите отношения. Ги Верхофстад е начело на ръководната група за Брекзит в Европарламента.

Ги Верхофстад, координатор на ЕП за преговорите с Великобритания: Все още нямаме предложение от страна на Великобритания относно бъдещите отношения, такова предложение все още липсва. Споменахте речта на г-жа Тереза Мей, но тя отново повтаря червените линии, които са известни от две години. Затова ние предлагаме да започнем да преговаряме за споразумение, основано на четири стълба -един за търговията, един за вътрешната сигурност, един за тематично сътрудничество - например- в сферата на научните изследвания, програмата Еразъм и един стълб - за външната сигурност и отбраната - област, в която смятам, че сътрудничеството ни е много важно.

Евродепутати от Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж обаче реагираха яростно на това, което смятат за натиск от страна на Брюксел.

Даян Джеймс, евродепутат от Партията на независимост на Обединеното кралство: Брекзит значи Брекзит и ако искате твърд Брекзит, знайте, всяко действие има последици! И за вас, за Европейския съюз - последиците ще са много, много тежки и много много негативни.

Но подобни гласове са слаби на фона на доминиращото мнение, че Брекзит е ситуация, в която всички губят.

Дейвид Макалистър, председател на Комисията по външни отношения на Европейския парламент: Вярвам, че Брекзит е историческа грешка и ще има много негативни последици за Обединеното кралство. Сега се налага да успеем да извлечем най- доброто от тази ситуация. Но това е развод, който не е поискан от Европейския съюз.

Дейвид Макалистър е евродепутат от Германия, но има шотландски корени и британско гражданство. За него един от най- важните въпроси е този за съдбата на хората, чиито живот ще е най- пряко засегнат от Брекзит.

Дейвид Макалистър, председател на Комисията по външни отношения на Европейския парламент: Едно нещо е пределно ясно тук в Европейския парламент - ние искаме правата на три и половина милиона европейски граждани в Обединеното кралство и на един милион британски граждани в Европейския съюз, да се запазят. Не искаме хората да страдат заради политически игри.

Гарантирането на правата на гражданите е едно от условията, поставени от Брюксел към Лондон. Но Европейският съюз настоява да се гарантират правата не само на европейците, които вече живеят на Острова, а и на онези, които ще пристигнат там по време на преходния период - тоест до края на 2020 година.

Клеър Муди, депутат в Европейския парламент от Великобритания: Ние бяхме страна - добронамерена и приветстваща чужденците от Европейския съюз и от целия свят. Това се промени с този вот и с кампанията преди него. Представата за нас се промени. Страната се затвори много повече, сега гледа навътре към себе си, вместо навън към света. А през XXI - ви век, с проблемите, пред които сме изправени, това е пагубна перспектива за моята страна. Надявам се, че до 2020г. ще се върнем към този образ - на радушно приемаща, приветлива, но и нещо, което е синоним на британско - прагматична - страна, каквато бяхме и трябва пак да бъдем.

За повечето евродепутати съществен проблем е липсата на яснота от британска страна по много ключови въпроси. От Лондон пък настояват за творчески подход от страна Брюксел. На среща на върха на европейските лидери на 23 март трябва да бъдат одобрени насоките за водене на преговорите за бъдещите отношения. Но и те засега са само насоки. А най- важните отговори за това какво точно ще представлява Брекзит, как ще промени Великобритания, Европейския съюз и живота на милиони хора - на този етап остават неизяснени.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад