Западните Балкани и геополитиката. На какво се дължи интересът към района?

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него в момента пет глобални фактора, извън ЕС и САЩ, проявяват сериозна активност на Западните Балкани.

Става дума за Русия, Китай, Турция, Саудитска Арабия и за такъв недържавен фактор какъвто е радикалния ислям, изреди експертът.

По думите му Турция и Китай работят на ниво "държава - държава", като трябва да се добави и релацията "турска държава - местни общества" на Балканите през призмата на религия и етнос". Саудитска Арабия действа на поле "религия", а адресатът са ислямските общности.

Картината е доста сложна и ако ЕС сега не предложи алтернативата с ясен хоризонт, която Западните Балкани очакват, тогава Западните Балканите ще бъдат пред неприятния избор да бъдат "зона фронт на геополитически интереси" или "зона буфер - да неутрализира сива зона на интересите на различните страни".

Другият коментатор в студиото - Даниел Стефанов, координатор на Европейския съвет за външна политика - София, отбеляза, че засиленият интерес на други глобални актьори към Западните Балкани събуди интереса на ЕС към този район.

Балканите са пред ясен избор, Европа също е пред ясен избор - дали да се превърнат в черна дупка или да бъдат част от решението на европейските проблеми, било то с тероризма или миграцията, подчерта той.

Вижте във видео целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад