"Език мой": Правописът на сложните думи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И в това петъчно издание на "Денят започва с култура" проф. Владко Мурдаров даде своите безплатни съвети за правилно писане и правилно четене на български език.

Рубриката "Език мой" започна с темата как е по-правилно да кажем - отворени врати или отворени врата. Проф. Мурдаров обясни, че не е грешно да се използват и двата начина, тъй като всичко започва от историята на думата. Оригиналният израз всъщност е "открити врата", така както в съда се използва изразът "закрити врата". Идва още от едно време, като се визира, че вратата може да има две крила.

Основната тема, обаче, е правописът на сложните думи.

"Защото точно сложните думи, техният правопис най-много затруднява хората. Причината е, че там, в този случай, трябва да се прецени в какво отношение се намират съставките на сложната дума, за да се реши дали да бъде написана слято, или полуслято", заяви проф. Владко Мурдаров.

заместник-директор

заместник-министър

В този случай е съчетано заместник на директора - едната съставка е подчинена на другата, поради което се пишат с тире между двете части, т.е. думата е се пише полуслято.

Понякога, обаче, заместник може да бъде написана и отделно. Става дума за случаи като:

заместник министър-председател

"Тук трябва да има още едно тире, но сме решили да не слагаме, защото ще стане една много сложна дума с много тирета", отбеляза проф. Мурдаров.

и още един случай:

заместник главен прокурор

"Защото тук вече заместник се употребява пред словосъчетанието и нямаме основание да пишем тире", поясни проф. Мурдаров.

Той наблегна още на правописа на:

страни членки

"По някаква причина думата, или това словосъчетание, се пише грешно. Още преди 30 години сме казали, че страни членки се пише без тиренце", подчерта проф. Владко Мурдаров.

"По-особено е друго - когато става дума за "страни, членки на Европейския съюз". Тогава след страни трябва да се напише запетая, а не както ще го видите днес с тире", обърна внимание проф. Мурдаров.