Европа като културна среда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са достойнствата и дефицитите на България в културната среда на Европа? Това бе темата за разговор в студиото на "Денят започва с култура" с галериста Веселина Сариева, композитора Петър Дундаков и Юрий Вълковски - член на европейската инициатива "Душа за Европа", в Деня на Европа.

"Всъщност тази европейска инициатива поставя въпроса има ли нужда ние да даваме душа на Европа, или Европа си има своята душа и кой я създава тази душа. Отговорът е, че душата я създават артистите и интелектуалците", коментира Вълковски.

Културата е нещо много хубаво. Тя ни свързва, но само при един вариант - ако влезеш в нейната система. А влизането в системата на културата е нещо , което е много сложно", заяви Сариева. "Пазарът е една от възможностите да комуникираш култура", добави още тя.

"Поне в моето мислене, аз не правя разлика между България и Европа", сподели Дундаков. "вероятно чисто икономически и пазарно има някаква разлика, но то е въпрос и на мислене, това как ти поставяш себе си", добави още той.