Франческо Рока: Най-важната битка е за човешкото достойнство

Предаване: Панорама, 26.10.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Италианецът Франческо Рока казва, че точно тогава да запазиш достойнството на човека е велика мисия.

Франческо Рока - президент на Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец: Започнах като доброволец през 1988-ма. Грижех се за деца. После за бежанци. Цял живот съм свързан с доброволчеството.
БНТ: Какво е да бъдеш там, където страданието е повече от надеждата?
Франческо Рока: Когато се изправиш срещу голямо страдание не би могъл да оцелееш, ако не си оптимист. Това правят и нашите доброволци по целия свят.
БНТ: Кажете ми честно – какво мислите за европейската политика за мигрантите - провал или серия от грешки?
Франческо Рока: Пълен провал! В резултат на серия от грешки. Лидерите изглежда не разбират света, в който живеем. Но дори, когато го разбират, не виждат много далеч. Мислят само за днес. За съжаление, на европейските политици им липсва историческа визия за бъдещето.
БНТ: Има ли решение?
Франческо Рока: Не съм наивник. Знам, че е много сложно. Първото нещо, което всички трябва да помним и никога да не забравяме е, че всяко човешко същество има достойнство. Помнете това: достойнство!После трябва да мислим как да инвестираме в местата, от които хората бягат, да си отговорим на въпроса защо го правят? Колко кризи са решени до момента?! Помните ли, казах ви преди малко, че започнах като доброволец през 88-ма. Тогава в моята страна, в Италия, идваха хора, бягащи от Северна Африка. 30 години по-късно продължават да го правят. Това е пълен провал на международната общност за решаване на кризите.
БНТ: Когато политиката не ви помага, а ви пречи - какво правите?
Франческо Рока: Даваме гласност. Нашите доброволци са част от гражданското общество.
БНТ: Но нали знаете също, че едни от най-големите дарители на Червения кръст не приемат бежанци? Какво означава това?
Франческо Рока: Всяка подкрепа за нашите хуманитарни дейности е добре дошла. Но не е начин за изчистване на съвестта, на когото и да било.
БНТ: Не мислите ли, че политиците и обществата са болни от цинизъм и популизъм?
Франческо Рока: За съжаление това е факт. Независимо дали го мисля или не. Имаме лидери, които виждат само настоящето. Аз искам лидери, които ги е грижа за бъдещето на синовете ми. Това бих искал!Някой, който може честно да дефинира причините за кризите и да работи така, че да се справи с тях. Не става само с изграждането на стени и разделение. Това не помага.
БНТ: Лично вие какво научихте за човешката природа?
Франческо Рока: Научих, че все още съществува човешко великодушие. За щастие все още е така, въпреки увеличаващия се цинизъм. От нас зависи да променим света около нас. От хората с добра воля. Да покажат, че има и друг начин. Това не е утопично. Има много добри примери навсякъде по света. И от медиите зависи да споделят не само лошите, но и добрите новини. За съжаление това не се случва много често.

Да стане хуманитарен работник за Франческо Рока е като преминаване към „светлата страна“. В миналото си е бил адвокат. В период, когато мафията е сериозен проблем за страната.

Франческо Рока: Беше тежък опит. Живеех с охрана по онова време. Но и добър урок.
БНТ: Разбрахте ли какво се случва в обществата, където липсва справедливост и корупцията диктува правилата?
Франческо Рока: Там, където хората не усещат справедливост, където има неравенство и корупция, липсва надежда. Нека погледнем икономическите мигранти - идват от страни, където липсва икономика, където няма възможности и бъдеще за децата им.
БНТ: Да минем сега към светлата страна...
Франческо Рока: Именно.
БНТ: Кои са хората, на които се възхищавате?
Франческо Рока: Обикновени хора. Понякога, когато се борим с бедствия или конфликти, се срещам с доброволци. Често ги наричат герои. Не са герои. Те са хора, които правят нещата, които трябва да бъдат направени. Помагат на хора в нужда. Други човешки същества. Нещастието може да се случи на всеки от нас. Тогава винаги се нуждаем от ръката на някой друг.“
БНТ: Кажете ми и впечатленията си от България. Как намирате сътрудничеството си с Българския червен кръст?
Франческо Рока: Българският червен кръст е едно от най-силните дружества в региона. Казвам ви го, не само защото говоря пред българска телевизия. Всъщност, може би е най-силното дружество. Много съм впечатлен. Най-напред от доброволците, от младите хора. Имате също учебен център, който функционира много добре. Включително и на международно равнище. Българският червен кръст има водеща роля и на Балканите. Това е изключително важно за нас.Едно интервю на Катя Тодорова

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад