Гаранциите за Странджа - разговор с министър Искра Михайлова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В търсене на повече новини за усилията да се гарантира и запази природата в Странджа разговаряхме в "Денят започва... в неделя с Георги Любенов" с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Ангажирах се и от името на правителството, и най-вече с уважение към всички хора, които са загрижени за опазването на околната среда в България, казах, че ние няма да допуснем неправомерно застрояване на територията на природен парк Странджа. Това заяви министър Искра Михайлова и допълни, че част от природния парк заема около 70% от територията на община Царево. Затова е много важно да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да се развива. Затова е много важно да има общи устройствени планове, посочи тя.

Сагата за плана за управление на природен парк Странджа започва през 2004 година. На няколко пъти са внасяни проекти за планове за управление, но са отхвърляни от Министерството, тъй като са били непълни или неотговарящи на изискванията за такъв план за управление. До този момент в Министерството не е получен  никакъв вариант на новия план за управление на парк Странджа, посочи тя.

Междувременно чрез оперативна програма "Околна среда" природен парк Странджа е подкрепен отново, за да изработи план за управление, със сериозен договор на стойност 7 млн. и 800 хиляди лева. Решението на съда за Странджа приключи един период на безвремие, в който няма план, но няма и възможност да се процедира нов план, каза тя.