Владимир Каролев: В България има прекалено много партии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Човек няма нужда да е в политическа партия, за да прави политика. Основната си политическа дейност от четири години водя през Фейсбук, а вече и чрез Туитър, защото социалните мрежи стават все по-важни, това заяви в студиото на "Денят започва...  в неделя с Георги Любенов" икономистът Владимир Каролев. Той прогнозира, че предстои напрегнат политически сезон, но подчерта, че по-важното е какво се случва в икономиката. Каролев допълни, че тези европейски избори ще са важни, доколкото на тях ще стане ясно дали ГЕРБ ще успеят да спечелят повече мандати от управляващите, защото ако това се случи, ще има основание за предсрочни парламентарни избори.

По думите му няколко неща трябва да се променят в България. Едното от тях е, че в у нас има прекалено много партии. Законът за партиите трябва да бъде направен така, че когато една политическа организация не може да събере повече от 1000 гласа на избори, на тях да не им бъде позволявано да участват, защото те просто разсейват.

Според Владимир Каролев е наложително да се свика Велико народно събрание, тъй като основните проблеми на България идват от съдебната система.

Владимир Каролев коментира и изявленията на президента Росен Плевнелиев. Основният проблем на изборите е, че в секциите директно се сменят бюлетини, купуват се комисии и единственият начин да се пребориш с тази система е машинното или електронното гласуване. Абсолютни лъжи са, че в интернет ще има манипулации, подчерта Каролев. Мит е, че това гласуване ще е по-скъпо. Това не е вярно, защото за вота само се взимат под наем машини, ако гласуването е машинно.

В новия Изборен кодекс не се решава един основен проблем, че в изборните списъци отново ще има над 1 000 000 мъртви души.

Владимир Каролев изрази съмнение, че Георги Първанов ще има успех с политическата си формация. "Всеки, който се е опитал да разцепи БСП, не е успявал, по една много проста причина - основният набор от хора, които гласуват за БСП живеят в миналото и те просто гледат кой отразява това минало", посочи той.

Икономическата криза се случва, защото и предприемачите, и потребителите в един момент стават много оптимистични за бъдещето си. Започват да взимат много заеми. Банкерите също са оптимистични и дават тези заеми. "И когато този оптимизъм стане прекалено голям, балонът се пуква", обясни Каролев. Той коментира темата със заема от 3 млрд. лева, за който министър Чобанов подписа договор. От тези пари 2 млрд. и половина ще отидат за рефинансиране на стара облигация, която е от годините преди прехода. Той беше категоричен, че пет поредни правителства правят правилните стъпки по отношение на дълга и политическите приказки са празно пилеене на енергия.