Ген. Румен Радев: За да има промяна и напредък, трябва да стъпим на истината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Крайно време е за помирение, не можем да продължим разединени напред, заяви в студиото на "Денят започва" ген. Румен Радев по повод поднесените цветя пред паметника на Незнайния воин на датата 9 септември. Според него концепцията за съвместна охрана на въздушното ни пространство е неизгодна и унизителна. България е единствената държава в НАТО, при това най-бедната, която при собствена изтребителна авиация кани авиация от други страни-членки на Алианса за охрана на небето ѝ срещу заплащане. А е унизително, защото тази концепция не беше наложена под външен натиск взето, а беше инициирана и подписана от български политици, обясни той. Нанася се удар по най-важното - мотивацията на нашите летци, категоричен беше ген. Радев и призова да направим така, че всеки лев да отива за изграждане на способностите на нашата армия, а не за подготовка на летци от държави в по-добро финансово положение от нас, които летят много повече от нашите.

На въпрос как е взел решение да навлезе в политиката кандидатът за президент на БСП заяви, че всеки гражданин и офицер решава да се занимава с политика, когато се убеди, че важни обществени проблеми могат да се решат само на "политическото поприще", а и има амбицията да се занимава с това. "Много често тези проблеми възникват именно в политиката. Взех своето решение да се занимавам с политика в момента, в който прецених, че съм изчерпал всички възможности да влияя за стабилизирането на нашите ВВС. Виждам, че мога да работя за тях и не само за тях - за много други проблеми на българското общество на едно друго ниво и с други средства. Това ми е мотивът да се заема с политика", призна ген. Радев.

Той отново подчерта, че е подал оставката си след като е получил предложение от председателя на БСП и обясни: "Моята оставка беше отдавна обмислен акт. Единственото нещо, което чаках, беше - аз съм ръководител на една много сериозна група - борд за проекта на управление на новия самолет, да завърша работата по най-важния документ от проекта. Бях поел този ангажимент пред себе си, пред този борд, като морален ангажимент към българските ВВС. В деня, в който аз подписах този документ, веднага си подписах оставката." Ген. Радев уточни, че е решил да приеме предложението на социалистите едва след като на 2 август е видял "как премиерът и министърът на отбраната направиха кризисна ПР-акция в Граф Игнатиево". "Казаха едни неща, които бяха за мен абсурдна неистина и това ме амбицира да приема предложението на БСП", каза още летецът.

Дефицитът в България е дефицитът на истината. За да има промяна, напредък трябва да стъпим на истината, убедено заяви кандидатът за президент на социалистическата партия ген. Румен Радев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад