Геновева Петрова с анализ на данните от последното проучване на "Алфа рисърч"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Недоверието в институциите спада с много силни темпове, каза в студиото на „Още от деня” политологът от агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова.

Още през септември месец и правителство, и парламент бяха генерирали изключително високо неодобрение за своята работа, след това последваха и всички други ключови институции в страната, вкл. институциите на съдебната власт, президент, политически партии и лидери. Най-общо казано целият политически и управленски елит, и ключови фигури в страната, обясни тя.

Действително хората се надяват следващата година да имат малко повече поводи за оптимизъм, а не както тази година – поредица от събития в обществено-политическия живот, които ги скандализираха и изкараха на улицата немалко хора и водят до това ниско доверие в институциите, подчерта тя.

„В началото управляващи и парламент направиха поредица от недоразумения, които накараха хората буквално да загубят всякакво доверие в тях. Когато доверието е толкова ниско, когато изначално вече не им се вярва, дори някои разумни стъпки да бъдат предприети, те винаги ще бъдат посрещани с известно съмнение и притеснение, че зад тях не стоят някакви искрени намерения да се задоволи общественият интерес, а някакви други скрити, не много ясни интереси”, изтъкна тя.

Стихнаха активните шествия и митинги по площадите, но протестът като протест не е стихнал, защото първо енергията, която го движи, която го запали и поддържа толкова месеци, съвсем не е угаснала и това много ясно личи в поредица от данни и резултати, които ние измерваме, смята тя.

И досега 80 на 100 от българските избиратели смятат, че за страната е най-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори и всички тези неща са част от индикаторите и аргументите, че протестната енергия не се е загубила, заяви тя.

Един от основните призиви на протеста вече шест месеца е за повече морал в политиката. Това е призив за качествена, сериозна промяна в начина, по който се извършва управлението на страната, каза политологът.

Мнозинството иска предсрочни избори и то ги иска не заради изборите сами по себе си, а заради това, че е абсолютно неудовлетворено от начина, по който се управлява държавата.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад