Майка на седем деца - военен министър в Германия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Още от деня" : Ангела Меркел положи клетва днес и започна третия си мандат като канцлер на Германия. Тя оглави коалиция между консерватори и социалдемократи. Това е третата широка формация в историята на Германия след Втората световна война. Меркел пък е третият германския канцлер с три мандата на поста. Сред най-любопитните имена в правителството й е това на Урсула фон дер Лайен - първата жена военен министър в страната. Мнозина наблюдатели смятат, че е именно тя ще е следващият канцлер.

Александър Андреев от Дойче Веле разказва още: "Християндемократката Урсула фон дер Лайен е израснала сред петима братя и поне като кариера е успяла да ги изпревари. Да не говорим, че е майка на седем деца, лекар и научен работник, говори отлично английски и френски. Уважават я заради пословичната й упоритост и издръжливост, заради твърдостта й да отстоява собствените си позиции. В партията на Меркел тя си е изградила имидж на човек, който налага една модерна представа за ролята на жената и за съвременното семейство. Тя очевидно ще остане вярна на себе си и в новата си функция."

"Важно е да се погрижа за съвместяването на семейство и професия, за бъдещето на войниците с техните семейства и за това как ги посрещаме, когато се завръщат от мисия в чужбина", казва фон дер Лайен.

"Новата министърка добавя още, че поема поста със "смъртоносен респект" през задачите си. Не е чудно, защото Министерството на отбраната досега беше нещо като затворен мъжки клуб. Наблюдателите припомнят, че това министерство тихомълком твори и част от външната политика на Германия. Тоест, канцлерката Меркел, която открай време взима важните решения във външната политика, чрез номинацията на фон дер Лайен допълнително орязва правомощията на първия дипломат, социалдемократа Щайнмайер. Може би Ангела Меркел наистина готви фон дер Лайен за бъдещ канцлер - въпреки че отношенията между двете невинаги са били безпроблемни. Възможно е обаче много ветровитата позиция "министър на отбраната" да е избрана за фон дер Лайен точно по обратната причина", продължава коментара си Александър Андреев от Дойче веле.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад