Георги Близнашки: Конституцията ни е най-добрата в Източна Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Чл. 99 ал. 7 от Конституцията предвижда реакция при кризисна ситуация, когато дойде време управляващите да слязат от власт. Това обясни бившият служебен премиер Георги Близнашки и допълни, че новоизбраният президент е овластен да разпусне народното събрание и той насрочва датата за новите избори. Той обаче припомни, че трябва да се изчака решението на Конституционния съд по казуса.

По думите на Георги Близнашки Бойко Борисов е направил фатална грешка - нямаше необходимост да се обвързват резултатите от президентските избори с оценка за управлението на държавата и да подава оставка.

Бившият служебен министър-председател коментира и въвеждането на мажоритарна система. Според него това ще доведе до много лоши резултати и в парламента ще влязат хора, които могат да си платят за това. Той призова да не се бърза с реформа на Конституцията, защото, по думите му, тя е най-добрата в Източна Европа, и подчерта, че проведеният национален референдум е сериал, трагичните последици на който предстои да гледаме тепърва.

Вижте целия разговор във видеото.