Гибралтар между ЕС и Великобритания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Гибралтар цари спокойствие, но въпросът какво ще стане след Брекзит витае във въздуха. Преди дни в проектозакон, обсъждан в Брюксел, относно безвизовото пътуване след напускането на Обединеното кралство, полуостровът беше определен като колония на Британската корона, по настояване на Испания.

Последва остра реакция от Лондон, а говорителят на премиера Тереза Мей категорично заяви, че Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде определян по този начин.

Гибралтар, известен и като Скалата, в най-южната част на Пиринейския полуостров, е с площ едва 6 квадратни километра. 96% от неговите 33 000 жители гласуваха за оставане в ЕС на референдума през 2016 година. Но ще напуснат общността на 29 март с или без сделка.

Когато през 1973-та Великобритания се присъединява към Европейския съюз, Гибралтар е колония на Британската корона, но през 2002-а година статутът му е сменен на задморска територия на Великобритания. За Скалата до този момент свободното движение на хора в Евросъюза беше ключово, тъй като всеки ден тук на работа идват хиляди испанци, както и ограмен брой туристи.

Гибралтар е известен с поверието, че докато тук живее дори и една маймуна от вида маготи, той ще е британски. Затова маймуните са на особена почит сред местните и атракция за туристите.