Главчев: Нормално е управяващите да влизат в режим на диалог при протести

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка една политическа сила не би трябвало да е готова на всичко, за да е управляваща, би трябвало да спазва честно програмата си и това, което е обещала на избирателите, заяви Димитър Главчев и подчерта, че това правят и от ГЕРБ, и от Обединени патриоти.

По повод протестите - и социални, и за Пирин, Главчев коментира, че протести има във всяка една демокрация и е нормално управляващите да влизат в режим на диалог и да преценят как да постъпят. Премиерът Борисов е доказал, че е най-диалогичният и в това го обвиняват всички, даже го обвиняват, че отстъпва, но това е отстъпление именно в режим на разговор, на изслушване на доводите на този, който протестира и когато той има основание, се взема такова решение, поясни депутатът от ГЕРБ.

Димитър Главчев: "Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция. В режим на диалог сме и се видя, че има няколко проблеми текста, които съпътстват основното в конвенцията - предотвратяването на насилието над жени."

Той оцени като правилно решението да се сезира Конституционния съд по въпроса с Конвенцията.

Оставката е личен акт, заяви Главчев по въпроса за искана от ГЕРБ оставка на депутата от БСП Валери Жаблянов за оценката му за народен съд.

Димитър Главчев: "Когато той твърдо заяви, че няма да подава оставка, актът не става личен, особено като партийното бюро на БСП застана зад него. Следва друга процедура. По правилника за дейността на Народното събрание председател и зам.-председател могат да подадат оставка и даже няма гласуване."

От тук насетне се прави друго - взимат се подписи от минимум 80 депутати, с които се иска оставката на председател или зам.-председател на Народното събрание. Третият вариант е парламентарната група, излъчила председателя или зам-председателя, да поиска оставката му, поясни Главчев.

Проблемът е, че партия застава зад подобно изявление за народния съд, заяви Главчев.

Димитър Главчев определи изказването на президента относно приемира Борисов като "несиметрично".

Димитър Главчев: "Премиерът Борисов обясни, че има проблем с хора около президента, а реакцията на следващия ден беше неочаквана. Пък и замесването на депутат, като имате предвид, че именно партията, която издигна президента Радев, беше същата, която назначи въпросния депутат за шеф на ДАНС."

Димитър Главчев допълни, че ако президентът Радев има факти, трябва да се представят. Той определи като несъстоятелни обвиненията на президента, че в България се провеждат срещи без знанието му.

Той изрази недоумението си защо шефът на НЗОК проф. Камен Плочев е поискал актуализация на бюджета на касата два месеца, след като той е бил приет.

В деня на Сирни заговезни Димитър Главчев спази християнската традиция да поиска прошка.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад