Христина Богданова: 145 години Левски продължава да ни обединява като българи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Христина Богданова разказа за датата на смъртта на Левски по спомени на родствениците, че когато в Карлово стига новината, че той е обесен, не смеят да кажат на баба Гина, но тя усеща и един ден отива в църквата и пита свещеника какво се случва с нейния син Васил и той ѝ отговаря, че не може да излъже в божия храм и това ще ѝ каже: "Твоят син Васил не е вече сред живите още от 6 февруари".

Христина Богданова: "Левски и приживе, и вече 145 години след своята гибел продължава по един категоричен начин да ни обединява нас като българи, да вади най-доброто от нас като хора. И това е същественото."

Васил Колев е издал стихотворенията и публицистиката на поп Кръстьо. Предговорът към книгата е на Левски и Феликс Каниц.

В писмо до Любен Каравелов Левски пише в края на м.юли 1872 г.: "Наш свещеник на име поп Кръстьо ще дойде при вас да се разбере ще може ли на вашата печатница да издава вестник, който ще бъде свободен за в Българско. Той щеше да отиде в Браила да го издава, но аз му казах по-напред да дойде да се разбере с вас. Човек е, който може да ви бъде полезен, па и вие нему в неговата работа. Той ще дойде със 7-8 000 гроша. Вижте, дано направите по-добра работа."

Това е в доказателство на тезата, че поп Кръстьо не е предателят на Левски, според Васил Колев виновни за набеждаването му са Любен Каравелов, Захари Стоянов, които изричат страхотни лъжи по адрес на свещеника.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад