Главният архитект на София Здравков за визията на града

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Главният архитект на София Здравко Здравков беше гост на Георги Любенов. За шестте месеца, откакто е на този пост, са свършили изключително огромен обем работа са извършили. Успели са да внесат промени в Закона за устройство на Столична община, създал е наредба за цялостна градска визия, предстои да бъде прието от Народно събрание. Обръщат внимание и възможността за достъпност към сградите, които привличат огромен обем от трафик. Желанието е дадат едно оформяне на пространството не само като цветови решения, а като места на рекламата, като оформяне на партерите на магазините, като елементите на градското обзавеждане.

Концепцията на главния архитект се нарича "София - зелен град". Зеленият град включва система от елементи, това не е само озеленяването като паркове, което е съпоставимо с това на Виена, но зелената система включва и системата на мобилността, включва и енергийната ефективност, предстои огромен обем от работа по свързване на велотрасетата, които сега са 60 км., работи се по цялостна система да се даде гръбнакът на веломрежата.

Крайната задача е да се върне историческият център на хората. След като Витошка бе освободена от транспорт, догодина се стартира работата по "Граф Игнатиев", Солунска, "Иван Шишман", "6-ти септември", за да се превърнат и те в качествени градски пространства.

Главният архитект коментира и ситуацията с националния стадион "Васил Левски", който се намира в центъра на столицата и при големи събития се налага да се затваря този център. В градовете по света такива стадиони са изведени извън границите им. Налага се да се намери ново място за стадиона, така че да бъде достъпен, сега стадионите се проектират като молове - с подземни паркинги и заведения за хранене.

Коментира и ситуацията в "Младост", като подчерта инфраструктурата там, 5-те станции на метрото, планът за района от 2008 г. е преминал през две тежки обществени обсъждания, след това той е редуциран в пъти и сега застрояването е намалено наполовина. Готов е да изслуша хората, реагира изключително бързо на всички сигнали на гражданите.

Арх.Здравков сподели, че среща най-големи проблеми с отчуждаването за улични регулации в Кръстова вода, Манастирски ливади.

Небостъргачите в София се строят около Експоцентър вече, хубаво е да бъдат събрани в група, а не да се разпилеят из целия град, подчерта главният архитект на столицата.