Харманли - българското кале. Коментар на Калин Манолов и Калоян Методиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Калин Манолов и Калоян Методиев коментираха в "Денят започва с Георги Любенов" размириците в центъра за бежанци в Харманли.

На въпрос правилно ли беше, че премиерът раздели бежаните на добри и на лоши, Калин Манолов подчерта, че е против лепенето на етикети. Има сред мигрантите хора, които наистина бягат от ужасите на една продължаваща вече 4 години война, има и други, които са икономически мигранти и то не от Сирия. Достатъчно красноречив е фактът, че ще се наема самолет за Афганистан за екстрадиране. Нещата са много по-дълбоки тук, не става въпрос само за инцидент, не става дума само за недоволство от условия на живот, за мене цялата ситуация може да се обобщи в две думи: корупция и некомпетентност на цялата система за сигурност в България, каза Калин Манолов. По думите му по цялата верига със сигурност има хора, които или са взимали пари, или не са могли да си свършат работата, просто защото са некомпетентни.

Калоян Методиев, също се обяви срещу лепенето на етикети. Етикетът беше грешно сложен - нито един от тези хора не е бежанец. В България не е влизал нито един бежанец, до наша територия не се е водила война, подчерта политологът и се аргументира, че е против логиката хора да идват в България от Турция, която е с по-добра икономика, без безработица. Бунтът се случи в Харманли, в който е най-големият център, но центрове има и в София, което е прецедент - никога никой не прави в столицата такива центрове. Изначално нещата бяха сбъркани в България от некомпетентност и корупция, коментира Методиев. И посочи, че Лъвов мост вече е една безконтролна територия, която се разпростира към следващите квартали, към следващите улици, местното население бяга и се настаняват тези хора.

Тук има заслуга и част от така наречената политическа класа, особено националистическите партии, които буквално с гърди пазят родните си места от откриването на такива лагери и пунктове с демонстрации, с масови акции, включително през медиите, които също им помагат, каза Калин Манолов. Корупцията, некомпетентността, плюс патриотарството - всички тези фактори водят до една взривоопасна, хаотична ситуация, която може би наистина е някакъв тест за готовността на българската система за сигурност да реагира, ако сред тези хора има терористи, което не изключвам, коментира Манолов.

Вижте целия разговор във видеото.