Градоустройство на столицата и корупция - позицията на "Граждани за София"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Арх. Димитър Димитров е категоричен, че в 27-те преговорни глави в Договора за присъединяването ни към ЕС е фиксирано цялото сегашно състояние на страната ни, а почти никой, дори и тези, които са ги подписвали не ги е чели. Той призовава тази тема да бъде отворена пред обществото, а досегашните ни евродепутати да излязат и да кажат какво са постигнали от преговорните глави. Кандидатите за евродепутати, според архитекта, също би трябвало да обяснят какво се ангажират да постигнат.

Относно ремонта на "Граф Игнатиев", арх. Димитров е на мнение, че ако трябва нещо да се променя, то то трябва да бъде в посока създаване на пешеходно пространство. Там място за трамваи няма, защото отивайки по него към Борисовата градина, човек трябва да се движи спокойно, а не да си гледа в краката. Трамвай и пешеходци на едно място е смесване на две противоречиви функции на града.

"Предложението ми към ръководството на града е този трамвай, след като държи толкова на него, да мине по "Патриарх Евтимий", да освободи "Граф Игнатиев" от "Попа" до "Алабин" и да се включи на "Христо Ботев" като прави същата /досегашната/ връзка."

Подробно за предложенията на "Граждани за София", както и коментар за злополучните строителни проекти в София и скандалите около тях вижте във видеооткъса.