НДСВ, Новото време и младите политически надежди от "Милениум"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Румен Чолаков, председател на "Милениум" клуб, заяви, че навлизащите в политиката са избрали за свое мото "Път на младите", защото идеята им е да дойдат такива, които никога не са били в политиката, да има промяна и нови лица. Така ще се даде надежда и в България, и в Европа, убеден е той. А какво е необходимо, за да си част от този клуб?

"Нашата листа е много разнообразна. много от хората въобще не са учили в чужбина, учили са в България, реализирали са се тук, успели са тук. Някои са били в чужбина, някои са се върнали. Това, което е важно, е да имаш качества, да имаш ценности, защото политиката не е само до качества, тя е и до ценности. Ние сме обединени от две основни тези. Първо - задълбочаването на европейската интеграция. Ние сме абсолютен контрапункт, краен противовес на популизма и евроскептицизма, който както виждаме, е обзел -дори и управляващите партии, т. нар. уж "проевропейски партии"."

Според Чолаков дебатът, който стои пред политиците , е "дали продължаваме с обединението, с интеграцията или се пускаме по идеята за дезинтеграция и продължаване на статуквото", а ПЕС и ЕНП е статуквото, категоричен е Чолаков.

Чолаков е на 28 години и ще бъде водач на листата на НДСВ и "Милениум" за евроизборите.

Станимир Илчев, като наставник на младите кандидати от "Милениум" клуб, обясни, че съветите на по-възрастните към тях са преди всичко да не подценяват българската среда, която освен преимущества, съдържа и много предизвикателства.

"Второ - да не усложняват посланията към българските избиратели. Ако могат, да ги опростяват, да ги симплифицират, да ги правят разбираеми. Трето - още отсега да изградят дух на екипност, на солидарност помежду си, защото след много събития, свързани с разделяне, конфронтиране, люспене и поляризиране имам чувството, че българското общество очаква някакви, макар и бегли, плахи опити за събиране, за обединяване, за фокусиране върху цели, които са разбираеми и крайно необходими."

Илчев поясни взаимоотношенията в оформящата се предизборна коалиция НДСВ, Новото време и "Милуниум" клуб, който не е регистриран като политическа сила, както и особености около предизборната програма за евроизборите.