Граждани от Горубляне на протест срещу изграждането на Източен парк в "Младост"

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Собственици на терени, върху които се планира да се изгради бъдещият парк, ще блокират възлови кръстовища в района. В битката срещу обособяването на ново място за отдих и почивка ще се присъединят и жители от съседни райони.

Иван Димитров, председател на инициативния комитет в Горубляне: Започваме протестни действия. Предполагам, че ще започнем със затваряне на "Околовръстното", със затваряне на "Цариградско шосе".

Според жителите този парк няма да се реализира в близко бъдеще и зад тази идея се крият други планове. Затова свидетелстват и промените, които се правят в Закона за устройството и застрояването на Столичната община - твърдят собствениците на земи. Те са убедени, че по този начин Общината цели да ги лиши от възможността да сменят предназначението на терените си, които към момента са отредени за озеленяване.

Иван Димитров, председател на инициативния комитет в Горубляне: С новия ПУП ще започнат, ние сме чакали 10-тина години, сега ще започнат да ни текат нови 15 години.

Иван Димитров, разказва че преди години там е имало парк, през който са преминавали три реки. През годините обаче поляните са се превърнали в сметище за строителни материали. От районната администрация в "Младост" казаха, че разбират гнева на хората, който обаче е само на част от жителите в квартала. Той се дължи на факта, че всяка година собствениците плащат по 500 лева данък за терени, които не могат да използват. От район "Младост" гарантират, че интересите им ще бъдат защитени.

Биляна Петрова, зам.-кмет на район "Младост": Най-важното за тях, за което ние ще работим, е да получат справедлива цена или при възможност да търсим вариант да получат друга земя. Този парк е важен за София, не само за "Младост", за цяла източна София, бих казала за цяла София, Дружба, Студентски град", защото това освен място за почивка ще бъде и място, свързано с чистия въздух на София. Планът е тук да има лесопарк, да има дървета, да има атракции.

Всичко това ще се разполага на площ от 1250 дка, от които над 1000 декара земи са частни и трябва да се отчуждат. По предварителни изчисления това ще струва милиони, които все още не се знае откъде ще дойдат. От район "Младост" се надяват да бъдат подкрепени за всичко свързано със създаването на новия парк от Столичната община.

Биляна Петрова, зам.-кмет на район "Младост": Парите ще дойдат и би трябвало да дойдат от Столичната община, евентуално от държавния бюджет или ако се намерят различни програми за финансиране.

Очакванията на местната администрация е изграждането на парка да започне до 2 години. А до 25 януари гражданите могат да кажат какво искат да има в парка, както и да отправят своите забележки към районната администрация. На 1 февруари ще се проведе и втора дискусия в читалището на "Младост - 1", на която ще се обсъдят постъпилите предложения.