Гражданите срещу КТБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гневът на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) е водеща тема в последните месеци. Двама от организаторите на протестите на вложителите на КТБ пред БНБ - Даниел Божилов и Борис Михайлов,  изложиха своите позиции за ситуацията.

Загубата на доверието в институцията БНБ е огромна, подчерта Борис Михайлов и припомни, че три дни преди КТБ да затвори, БНБ с г-н Искров излизат и казват, че банката е стабилна, здрава. БНБ при криза трябва да осъществи т.н. ликвидна подкрепа, което е записано в Наредба 3, където трябва да има резервен фонд в БНБ, който така и не е създаден. Това означава, че ние нямаме готовност за такива кризисни ситуации. Ако банката се фалира, ние ще загубим над 10 млрд., ще излязат около 80 000 безработни - представяте ли си за какво говорим, попита Борис Михайлов.

Защо протестираме? Причините са няколко. БНБ трябва да следи за  стабилността на банковата система и за нейното ефективно функциониране - КТБ не функционира. Г-н Искров лично е избрал подуправителите, които са упражнявали надзор, и не е коректно да твърди, че този надзор не е негов, каза Даниел Божилов. И като добавим всички лъжи, които изрече г-н Искров, няма как да не протестираме под прозореца му, поясни той.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад