Машинното гласуване - как да го осъществим, каква е очакваната избирателната активност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едни от най-търсените експерти по избори - проф. Михаил Константинов, Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия, и Веселин Тодоров, представител на доставчиците на апаратите за  машинно гласуване, бяха гостите на Георги Любенов в неделния ден. Веселин Тодоров представи в студиото машина за гласуване.

Процесът на транспортиране на изборните бюлетини е от 26 до 30 септември, той все още не е завършил, съобщи Цветозар Томов. След това те се съхраняват в охранявани помещения и в навечерието на изборите се разпределят по населени места и секционни комисии, поясни говорителят на ЦИК. Резервът от бюлетини е определен от закона и е 10%, съхранява се в печатницата на БНБ, след изборите ще бъде изнесен и претопен.

За избирателна активност можем да говорим в абсолютни числа, за проценти няма как да определим, защото в една държава, която не си знае колко са й избирателите на терен, няма как да каже какъв е процентът на гласуване, заяви проф. Константинов. Очакваме 3.4 - 3.5 млн. гласували, аз ще съм щастлив ако са 3.6 милиона, но за съжаление се очертаява рекордна за последните 25 години ниска избирателна активност, каза експертът.  През 1991 г. гласуваха 5 700 000, известно време на парламентарни избори гласуваха около 4 млн., миналата година беше най-ниският резултат - 3 600 000, и сега се очертава по-нисък - това е много тъжно, коментира проф.Константинов. Имам някаква надежда, че се вдигне активността извън страната, каза Цветозар Томов.

Колко партии ще влязат в парламента зависи от избирателите, те си правят бъдещето със собствените действия и бездействия, но вероятно ще влязат 5-6 партии, прогнозира проф.Константинов.

Цветозар Томов поясни, че бюлетината е много сходна с тази, с която гласувахме на европейските избори - квадратчета, в които се гласува за партии, коалиции или независим кандидат от лявата страна на бюлетината, тя е разделена с черта, от дясната страна има кръгчета и за записани числа.  Избирателят не е задължен да гласува преференциално, поясни говорителят на ЦИК. Избирателят има право само на една преференция.

vlcsnap-2014-09-28-09h42m58s47

С машините ще може да се гласува в 300 секции -  в някои от секциите в 24 МИР София, Перник, Кюстендил, Пловдив и Плевен., поясни Веселин Тодоров. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" беше направена демонстрация как можем да гласуваме машинно.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад