Икономиката ще тръгне напред след реформи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как практически да тръгне българската икономика напред? С този въпрос Димитър Цонев се обърна към икономистите Владимир Каролев, Муравей Радев и Георги Ангелов в "Още от деня".

vlcsnap-2014-11-13-19h19m58s155Проблемите в икономиката започнаха през 2008 г., най-вече че след тази година започна голямо разпасване на колана, и последните 2 години на Тройната коалиция нямаше реформи, в 4-те години на ГЕРБ почти нямаше реформи, даже имаше връщане назад, и в годината, когато управляваха БСП, ДПС и Атака, също нямаше реформи, каза Каролев. В същото време държави, които бяха в много тежко фискално положение, като Ирландия, която направи реформи, и тази година ще има икономически ръст от 7 на сто, поясни икономистът. Няма ли реформи, има болезнено състояние, наречено депресия, обобщи Владимир Каролев, който е приел да бъде съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, но само при условие, че се извършат реформи.

Георги Ангелов коментира въпроса защо не се учим от Ирландия и не опитаме да приложим техните стъпки за реформи. Има два vlcsnap-2014-11-13-19h20m09s2отговора - единият е, че сме толкова на юг, че ни влияе климатът и никога не можем да направим такива реформи, южните страни не правят реформи, усмихна се икономистът. Прагматичният отговор е, че е трудно да се правят реформи, по-лесно е да взимаш заем, да харчиш фискалния резерв. Да правиш реформи означава да се сблъскаш с лобита, трябва да се сблъскаш с интереси, трябва да вземеш мерки, които няма да бъдат популярни краткосрочно, те ще дадат резултати след 3 - 4  години, но първата година ще бъде трудно, поясни Ангелов.

vlcsnap-2014-11-13-19h27m24s13Муравей Радев, министър на финансите след фалита на държавата 96-97 година, подчерта, че колегите му са прави и допълни две неща - политическа и икономическа несигурност и много неподходяща намеса на държавата в икономиката, посредством заковаването на икономическите интереси и стимули със стотици хиляди лицензионни, разрешителни и забранителни режими. Той подчерта, че една от причините е и допускането на създаването на монополи и оттам на олигарси, които съсипват всяка една икономика, не само българската.

Намаляване на корупцията в България има от 1999 г. до 2007 г., след това има влошаване на индекса на корупция в България, подчерта Каролев.

Какви мерки предлагат икономистите - вижте анализа им във видеото.

 

 

Акценти