Историческото и културното значение на катедралата "Нотр Дам"

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Френският възпитаник Ивелина Кючукова каза, че най-важно е, че няма нито една жертва. Всичко, което се погуби в този пожар, французите ще покажат много бързо солидарност, екипи от експерти ще възстановят "Нотр Дам". Французите имат отношение към културното наследство, продължи тя.

"Нотр Дам" е основен символ на световната цивилизация, затова и болката е голяма. Франция има опит с подобен случай - при Втората световна война изгаря катедралата в Реймс, която е възстановена, коментира доц. д-р Тодор Чобанов.

По думите му всички си даваме сметка колко значим световен обект е "Нотр Дам". Той каза, че 5-годишният срок за реставриране на катедралата е амбициозен, но не и невъзможен. По думите му "армия" археолози ще пресеят всяко зрънце от пепелта, а съвременните технологии до милиметри ще възстановят структурата на катедралата.

Ивелина Кючукова: Може би тук най-голямата загуба е тази дървена конструкция, защото тя е наистина от 12 век. Тя е наричана от французите Гората, защото за нея е използвана една цяла дъбова гора.

Вижте целия разговор във видеото.