Как правилно да подредим продуктите в хладилника?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването „Здравето отблизо“ бе проследена историята на хладилника.

Още в Античността хората са се радвали на изстудени напитки и са прилагали свои техники за по- дългото съхранение на храната. През зимата древните гърци и римляни са събирали лед от езерата. Складирали са го в ями-ледници, където дори и при по-високи температури продуктите са се запавали. Египтяните са използвали специални съдове с вода, които са се охлаждали през нощта. Древните индийци пък са обвивали съдовете с влажна кърпа и са ги оставяли на ветровито място.

Първото изкуствено замразяване е демонстрирано в университета в Глазгоу през 1748г. Научният пробив обаче не е имал никаква практическа насоченост. През 1834 година Джейкъб Пъркинс създава първата машина, годна за употреба, като използва етер за парната компресия. Неговата машина работела с ръчно задвижвана помпа, която охлаждала въздуха чрез обмен между две камери. Изобретателят не постигнал търговски успех, защото било нужно прекалено дълго време, за да падне температурата дотолкова, че да охлажда напитки и да съхранява хранителни продукти. В началото на 20-ти век в Америка се появяват и първите хладилници за битови нужди. Цената им достигала до 1000 долара или два пъти повече от един автомобил. Друго неудобство бил фактът, че компресорът на хладилника се задвижва от двигател, който се поставя в мазето или в съседна стая. През този период са регистрирани и няколко смъртни случая заради изтичане на токсични газове от новите домашни уреди като амоняк и серен диоксид. Три американски корпорации обединяват изследователския си потенциал и скоро се появява фреона. През следващите десетилетия фреоновите хладилници се превръщат в основна част на всяко домакинство. Единственият проблем е, че фреонът е опасен за озоновия слой. Днес умните технологии набират скорост. До такава степен, че дори хладилникът ви може да изпрати съобщение на телефона, за да ви уведоми кой продукт е с изтекъл срок на годност.

Научихме и тайната на „здравия“ хладилник от Калина Станева, как правилно да подредим продуктите в него, от какво „боледува“ хладилникът и как да го поддържаме.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад