Евровотът в Италия: Очаква се победа на евроскептиците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки че е от основателките на ЕС, Италия се очаква да изпрати най-голямата група евроскептици в Европейския парламент. Прогнозите сочат, че дясната партия "Лига" на националпопулиста вицепремиера Матео Салвини е на път да спечели евроизборите в Италия. Социолозите им дават около 30% - доста повече от подкрепата за всички останали партии.

Очаква се "Лига" да изпрати 25 депутати в ЕП /италианската квота е от 73 души/. На второ място се очертава да бъде популистката партия "Пет звезди". Миналата година двете партии спечелиха извънредните парламентарни избори. Общо четири от петте партии, които ще прескочат изборната бариера, са евроскептични, включително "Форца Италия" на Берлускони. Според анализаторите единствената преграда пред евроскептицизма се очертава да бъде лявата демократическа партия, която обаче губи все повече популярност.

Според италианците ЕС не дава решения за двата тежки проблема - миграцията и тежката икономика. Рим търси начин да се откъсне от Брюксел и от тежките фискални правила, които той налага. Евроскептиците искат да теглят нови заеми, но за да създават нови работни места.